Beste gepassioneerde zorgmedewerkers,

Beste gepassioneerde zorgmedewerkers,

Toen er een paar weken geleden vanuit diverse zorggroepen een oproep kwam aan oud-zorgmedewerkers om tijdelijk de zorg te ondersteunen en te ontlasten, besloot ik me aan te melden. Dit omdat ik graag mijn steentje bij wil dragen in deze bizarre tijd.

Inmiddels ben ik begonnen als ADL-ondersteuner in de Corona-pool bij een zorggroep in het Noorden. Bijzonder om na zoveel jaren weer een kijkje in de keuken van de zorg te nemen. Er is een aantal dingen drastisch veranderd, gemoderniseerd en verbeterd.

Maar wat er absoluut niet is veranderd, dat is de passie die jullie, de zorgmedewerkers, hebben voor de cliënten/patiënten en voor jullie vak. En dat in deze tijd waarin er zoveel anders is, waarin je te maken hebt met uitval van je collega’s die opgevangen moeten worden, waarin je taken doet die je normaal gesproken niet doet, waarin er geen activiteitenbegeleiding en visite mogelijk is, waardoor de cliënten de hele dag op elkaar zijn aangewezen en de verveling logischerwijs wel eens toeslaat. Dan heb ik het nog niet eens over de persoonlijke zorgen die jullie in deze tijd wellicht ook hebben, over bijvoorbeeld je eigen gezondheid of die van jouw dierbare naasten. Ik heb veel respect en waardering voor jullie allemaal!

Toen ik een paar weken geleden begon met werken moest ik er echt weer even inkomen. Een werkdag kostte mij wellicht meer energie dan jullie, die vanuit meer routine werken. Wat ik daarnaast ervaar is dat de zorg voor jezelf op de werkvloer er (wel eens) bij in schiet. Dat is nu heel logisch, want er is simpelweg minder tijd voor pauzes, een praatje over iets anders dan werk/Corona, laat staan een goed (eet-)moment voor jezelf.

Ik kwam hierdoor na de eerste werkdagen al met al redelijk uitgeblust thuis kan ik je vertellen.

Gelukkig heb ik de afgelopen jaren geleerd te voelen wanneer ik dat moment van ‘uitgeblust’ zijn heb bereikt en ik weet inmiddels ook wat ik nodig heb om weer op te laden. Door dit toe te passen kom ik gelukkig snel weer in balans.

Die balans, die gun ik jullie ook. Want deze periode, waarin jij jezelf met nog meer passie en toewijdiging inzet voor je vak en voor de ander, kan nog wel eens een poosje gaan duren. Hierdoor kan er een sluimerend tekort aan goede zelfzorg op de loer liggen, met alle gevolgen van dien.

Mijn wens is dan ook dat jullie allemaal goed op de been blijven, waardoor er ook nog energie is om te kunnen genieten van de dingen buiten het werk om, die dingen waar je energie van krijgt en die er juist nu ook zo toe doen.

Zorg daarom nu (extra) goed voor jezelf! En gooi alle schuldgevoelens die je ervaart als je tijd voor jezelf neemt snel overboord, want je hebt het dik verdiend en, zeker nu, hard nodig!

Vanuit mijn rollen als tijdelijke zorgmedewerker en Vitaliteitscoach deel ik daarom een paar persoonlijk en praktische tips met je. Deze tips dragen bij aan mijn eigen balans & vitaliteit, wie weet helpen ze jou ook.

Doe eens even helemaal niets! 

Thuis een momentje voor jezelf nemen is echt belangrijk en in deze tijd bijna noodzakelijk. Zeker nu we veel verschillende rollen vervullen (juf/meester, moeder/vader, echtgeno(o)t(e), etcetera). Als ik gelijk na een werkdag begin met andere activiteiten, zoals boodschappen doen, schoonmaken, koken, etcetera, dan heb ik echt een korter lontje en ben minder vrolijk gehumeurd, wat de sfeer thuis natuurlijk niet bevordert. Even landen en op adem komen is dan echt belangrijk.

Wat hierin wel van belang is, is dat je vooraf even deelt met je omgeving wat je nodig hebt, bijvoorbeeld rust of tijd. Zo ontstaan er geen verkeerde verwachtingen en/of frustraties.

Maak een wandeling

Soms, wanneer ik moe ben, is er geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om een wandeling te gaan maken. Maar ik besloot vorige week na een werkdag wel een wandeling te gaan maken. Dat deed me echt goed, ik kwam weer met nieuwe energie binnen. Een groot, voelbaar verschil, voor en na.

Douche de dag van je af

Een douchebeurt helpt mij echt om een drukke (werk)dag achter met te laten. Het heeft ook een bewezen ontspannend effect. Ik voel me weer een ander mens als ik nadien in een comfy-outfit beneden kom, mijn werkdag achter me heb gelaten en het gezinsleven weer in stap.

Een hartelijke groet,

Bianca Borgsteyn-Nienhuis

PS: Ben jij op dit moment op zoek naar meer balans of handvaten voor jezelf of voor jouw (zorg)medewerkers? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die wij bij Melior bieden en neem bij vragen gerust contact op. Kennismaken is bij ons altijd gratis!